Mole spożywcze
Mole spożywcze – czy potrzebna dezynsekcja?
Małe owady, z łac. zwane „Plodia interpunctella”, fachowo omacnicą spichrzanką, a powszechnie molem spożywczym, stanowią plagę niejednej polskiej kuchni. Znamy je niemal wszyscy choć nie kojarzymy z nazwy. Zazwyczaj trafiamy na nie w: mące, cukrze, kaszach, ryżu czy otrębach.
Mole spożywcze to właściwie małe ćmy. Poza częstym odnajdowaniem ich (oraz ich larw) w wymienionych produktach żywnościowych, ich obecność możemy odnotować również wieczorem i w nocy, swoim zwyczajem bowiem zlatują się do światła.
Co wiemy o molach spożywczych?
Ich długość dochodzi do 10 mm, a rozpiętość skrzydeł do 18 mm. Posiadają brązowo-beżowe ubarwienie. Poza naszymi domami spotykamy je najczęściej w różnego typu zakładach produkujących i przetwarzających żywność: młynach, piekarniach, sklepach spożywczych, magazynach rolnych itp.
Główna przyczyna zwalczania moli spożywczych wiąże się z ich cyklem rozrodczym. Otóż jaja składane są w sypkim, przechowywanym przez nas pokarmie, w ilości od 40 do 400! przez jedną samicę. Żywność może być tym samym niezwykle zarobaczona, a jaja z kolei mogą zostać przez nas niezauważone, gdyż największe mają zaledwie 0.4 mm długości i są bezbarwne (białe). Dopiero kilkumilimetrowe larwy nabierają koloru, a też zależnego od tego czym się żywią, są zatem w pewnym stopniu ukryte.
Wobec powyższego, nierzadko obecność moli spożywczych możemy rozpoznać na podstawie zmian w strukturze sypkiego pokarmu, gdyż gąsienice w procesie przepoczwarzania się ulegają oprzędzeniu, a tym samym w pokarmie występuje dużo większych grudek (zlepionych ziaren pokarmu). Gąsienice wykluwają się z jaj zaledwie po 8-10 dniach, a żerują ok. 3 tygodni.
Cały okres larwalny, czyli szkodliwy dla przechowywanych przez nas produktów, jest znacząco dłuższy i trwa nawet 288 dni. Mole spożywcze, jeśli można tak powiedzieć, są nastawione na tę fazę rozwoju, w której owad wyrządza szkody lub zanieczyszcza pożywienie (jaja, martwe larwy, odchody i przędza), gdyż dorosły, przepoczwarzony osobnik w postaci ćmy żyje zaledwie kilkanaście dni, czyli krócej od gąsienicy, i w tym czasie się nie odżywia.
POZBĄDŹ SIĘ PROBLEMU JUŻ DZIŚKontakt
Ciekawostki na temat moli spożywczych
Mole spożywcze posiadają kilka ciekawych przymiotów:
- żerujące w pokarmie gąsienice potrafią przegryzać folię, a nawet plastikowe opakowania, by dostać się do jedzenia,
- larwy mogą zapaść w tzw. diapauzę, dzięki czemu bez pożywienia przeżywają kilka miesięcy,
- i uwaga!, najczęściej przynosimy larwy do domu z zakupami.
W domowych warunkach pozbycie się moli spożywczych i ich larw jest stosunkowo proste. Należy zacząć od wyrzucenia wszystkich produktów spożywczych, które ten owad lubi i zastosować kilka zalecanych środków owadobójczych oraz zapobiegawczych: mycie całej kuchni, zastosowanie pułapek na mole, zwiększenie temperatury w kuchni, zagotowanie octu, którego nie lubią oraz m. in. należy przechowywać żywność w szklanych pojemnikach. Natomiast w skali przemysłowej pomóc może wyłącznie profesjonalna dezynsekcja.