Bakterie, wirusy i różnego rodzaju inne mikroorganizmu są wręcz wszędzie: we wdychanym przez nas powietrzu, na przedmiotach codziennego użytku, na urządzeniach sanitarnych i wielu innych miejscach. Nie wszystkie stanowią dla nas zagrożenie, niektóre są wręcz potrzebne do życia. Aczkolwiek przed częścią z nich musimy się bronić i stosować dezynfekcję, czasem wiedząc, że określone miejsce tego wymaga, a w wielu przypadkach cyklicznie, gdyż zagrożenie jest ściśle skojarzone ze specyficznymi warunkami, które je tworzy.
Gdzie wykonujemy dezynsekcję „z urzędu”?
Te warunki i miejsca, wraz z naszą wiedzą na temat epidemiologii, wymuszają działania zapobiegawcze, służące eliminacji zagrożenia zakażeniem, zarażenia się chorobą. Istnieją przy tym miejsca, w których odkażanie przeprowadza się cyklicznie, gdyż jesteśmy w nich szczególnie zagrożeni. W nich właśnie przeprowadza się okresową dezynfekcję „z urzędu” – z konieczności, a są to:
- szpitale i wszelkiego typu inne ośrodki lecznicze,
- hotele, motele, akademiki, bursy, internaty i inne miejsca, w których następuje częsta zmiana mieszkańców – dotyczy to pościeli, ręczników, materacy, jak również całych pomieszczeń,
- przedsiębiorstwa zajmujące się usuwaniem odpadów,
- żłobki, przedszkola i szkoły, w których dezynfekcji poddaje się: zabawki, urządzenia wspólnego użytku, jak kojce, oraz całe pomieszczenia,
- obiekty hodowlane – obory, chlewnie, kurniki, a nawet pasieki i w wiele innych miejsc,
- gabinety odnowy biologicznej i kosmetyczne, zakłady fryzjerskie, a także sauny, baseny etc.,
- kuchnie, szczególnie restauracyjne,
- stare budynki przed przystosowaniem ich do zamieszkania.
Z pewnością istnieje wiele więcej miejsc, w których zapobiegawczo należałoby stosować dezynfekcję cyklicznie, lecz wymienione wyżej są do tego bezwzględnie zobligowane.
Sytuacje wymagające doraźnego odkażania
Natomiast sytuacje wymagające zastosowania doraźnych, lecz rutynowych działań odkażających skojarzone są zazwyczaj z chorobami, zagrzybieniem ścian w mieszkaniach, na co wpływa wilgoć czy alergenami. W takim wypadku dezynfekcję przeprowadza się m.in. na następujących przedmiotach i w sytuacjach:
- łóżku, na którym przez dłuższy czas leżała chora osoba,
- mieszkalnych pomieszczeniach, których ściany uległy zagrzybieniu,
- przy występowaniu czynników alergogennych, w tym sezonowych,
- w obiektach, w których wystąpiła epidemia jakiejś choroby (obiekty pozaszpitalne, jak nawet miejsce pracy),
- a także wówczas, gdy często chorujemy i lekarz nie potrafi odnaleźć tego przyczyn – czasem wiążą się one z warunkami mieszkaniowymi.
Co zapewnia skuteczność dezynfekcji?
Skuteczność chemicznego lub naturalnego (ozonowanie, dezynfekcja termiczna) zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych jest zależna od kilku czynników. Wzrasta w wysokiej temperaturze, przy dużej wilgotności oraz oczywiście w przypadku zastosowania dużego stężenia preparatów dezynfekujących.
Trzy wymienione czynniki mają decydujące znaczenie w walce z mikroorganizmami. Przy bardzo dużym wyborze środków chemicznych, jakim dysponują firmy DDD, ich skuteczność jest jednak różna. Dlatego też należy dodać czwarty, istotny czynnik warunkujący skuteczność odkażania w postaci – doświadczenia i wiedzy zespołu go przeprowadzającego.
Rozpoznanie sytuacji, miejsca, wiedza o drobnoustrojach występujących w określonych okolicznościach, o ich biologii, namnażaniu się, odpornościach etc., jest niezwykle ważna przy wyborze środków stosowanych w dezynfekcji, a jest ich wiele. Wykorzystuje się: związki chloru, fenolowe, aldehydy, kwasy, nadtlenek wodoru, alkohole, jodofory, związki aminowe i promieniowanie.
Tylko doświadczony zespół przeprowadzający dezynfekcję właściwie dobierze i połączy ze sobą wszystkie czynniki, które skutecznie zlikwidują zagrożenie epidemiologiczne.